Lot n° 269

(Belgique, Chambres de rhétorique) - HOUWAERT, Jan Baptist.-Pegasides pleyn, ende den lust-hof der maeghden [...]. [Stukken 1-4]. Antwerpen, Christoffel Plantijn, 1583 [- 1582]. 4 stukken in 1 vol. in-4° : li-[9]-591-[1] pp. (doorlopende...

Estimation : 3.000 / 3.500
Description
paginering, sporadische vlekjes, enkele mispagineringen). Eigentijdse band : leder, platten met verguld filetenkader met hoekijzers en goudgestempeld centraal medaillon, rug met ribben, blauwe sneden (enkele vlekjes, lichte slijtage aan plathoeken en -randen, rug vernieuwd, hs herkomst en catalogusknipsel op binnenzijde bovenplat).
Eerste uitgave van het 1ste volume van dit zeldzaam werk van de geprezen Brusselse dichter Houwaert (1533-1599), de eerste auteur van Nederlandse hofdichtliteratuur, eveneens een belangrijk edelman en publiek figuur, actief in de Reformatie. "Pegasides pleyn" is het meest omvangrijke werk uit zijn oeuvre, een moraliserend gedicht van ca. 58.000 verzen in rederijkerstrant dat hij zou geschreven hebben op verzoek van een edelvrouw. Het volledige werk bestaat uit 16 "boecken" of stukken, oorspronkelijk verschenen in 4 volumes en gedrukt in het sierlijke "Civilité" lettertype. Ons exemplaar bevat de 4 eerste stukken : "Den val van die weldighe maeghden", "T' chieraet van die deughdelycke maeghden", "Den spieghel vande schoone maegden" en "Den tresoor van d'eerlijcke maeghden". In de eerste 15 boeken worden vrouwen geadviseerd inzake liefdes- en huwelijksaangelegenheden, in het 16de boek richt de auteur zich tot de mannen. Het gehele werk wordt rijkelijk gestoffeerd met historische en mythologische voorbeelden, kende een groot succes en werd meermaals herdrukt. Elk boek wordt ingeleid door een aparte titel met op de versozijde het wapenschild van de auteur door Abraham de Bruyn. Daarna volgt telkens de korte inhoud in een cartouche met renaissance ornamenten, en een allegorische prent toegeschreven aan Jean Wierix. Het 1ste stuk bevat bovendien het profielportret in medaillon van de auteur in harnas, vergezeld van de allegorische voorstelling van 4 vrije kunsten. Meestal worden deze stukken afzonderlijk gebonden op de markt aangetroffen en zijn verzamelbanden van ons type zeldzaam. # Voet 1412.I; # Ruelens & De Backer 249; # BB III-15; # NNBW I-620/627; # Van Vinckenroye, F.- J.B. Houwaert en zijn landgoed "Cleyn Venegien". In: Miscellanea neerlandica. Opstellen voor Dr. Jan Deschamps. Leuven, 1987, III-213/228. T Édition originale du tome I (sur 4) contenant 4 pièces (sur 16) de vers moralisantes traitant de l’amour. Rarissime réunion illustrée d'1 portrait de Houwaert, de ses armoiries (4 fois répétées) et de 4 cuivres à pleine page. Plein veau de l'ép. (dos refait).
Partager