Lot n° 112

(Droit) - JONKTYS, Daniel.- De pyn-bank wedersproken, en bematigt. Rotterdam, Johannes Naeranus, 1651. In-8° : [28 incl. gegrav. titel]-231-[12] pp. (lichte vlek in rechtermarge tot p. 20). Eigentijdse band : leder, goudgestempelde rug met ribben...

Estimation : 120 / 150
Description
(lichte slijtage aan de bovenste plathoeken, beschadigde scharnieren, hs aantekeningen in potlood op schutbladen, kleine vlekken op sneden en schutbladen).
Pleidooi tegen het gebruik van de pijnbank in gerechterlijke verhoren en onderzoeken (1ste uitg. : 1650). Het werk start met de geschiedenis van folterpraktijken, gevolgd door een opsomming van talrijke argumenten waarmee de auteur het misbruik van deze praktijken wil aankaarten. De auteur, advocaat te Dordrecht en te Rotterdam, vertaalde het Latijnse werk van Johannes Grevius, "Tribunal reformatum" (Hamburg, 1624) maar breidde het uit. De uitgave bevat eveneens een hoofdstuk uit Morus' "Utopia" : "Gevoelen van Thomas Morus, dat dievery met de dood niet behoort gestraft te werden". # Dekkers 91. ^ Plaidoyer contre les tortures au tribunal, avec un chapitre sur l'inutilité de la peine de mort pour les voleurs extrait de l'"Utopia" de Thomas More. Plein veau de l'ép. (pet. défauts).
Partager