Lot n° 78

[RIVIUS (Johannes)]. Rerum Francicanum decades quatuor. In quibus Historia Gentis ab Origine : Imperij Belgarum Exordium, Progressus et Bella, aliaque memorabilia usque ad annum M.D. Auctore I.R. Lovaniense. Bruxellis, Typis Martini de Bossuyt, 1651,

Estimation : 50 / 75
Adjudication : 80 €
Description
grand 8°, [12]-524-[60] p., plein veau brun de l'époque, dos à nerfs orné (petit manque à la coiffe supér., mors frottés, mors avant fendu en son début, cachet au f. de garde).
Johannes Rivius of Jan van Rivieren werd in 1599 te Leuven geboren. Na zijn eerste studien, waarschijnlijk in het collegie der Augustijnen te Leuven voleindigd te hebben, werd hij hoogleeraar in de rhetorica. In 1624 onderwees hij de wijsbegeerte te Leuven en in 1631 werd hij Lector in de Casuistiek te Doornik. Na te Trier de doctorale waardigheid verkregen te hebben, keerde hij naar Leuven terug, waar hij regent en hoogleeraar in de H. Schrift in zijn klooster werd. Omstreeks 1637 werd hij prior van het klooster te Luik, visitator en definitor zijner provintie, eindelijk in 1645 provinciaal. Na het overlijden van Josephus de Bergaigne, bisschop van Kamerijk en 's Bosch, werdt Johannes Rivius, of van der Beeken tot bisschop van 's Bosch benoemd, doch hij stierf zonder dat zijne benoeming ooit eenig gevolg gehad heeft. Sommigen stellen zijn dood in 1664, anderen in 1653, doch hij is, volgens Paquot, 1 Nov. 1665, niet te Leuven, maar te Regensburg gestorven.
Partager