Lot n° 233

TAULER, Johannes.- Gheestelycke predicatien [...].

Estimation : 150 / 200
Adjudication : 200 €
Description
Antwerpen, Hieronimus Verdussen, 1593. 2 dln in 1 vol. in-4° : [4]-263 [i.e. 264], [1]-77-[8] ff. (enkele papierrestauraties en -verstevigingen, enkele vlekken waarvan 1 grote in de ondermarge van de schutbladen en de eerste bln). Eigentijdse band : kalfsleder over houten borden, platten versierd met blindgestempelde kaders van fileten en rolijzers met grotesken en portretmedaillons van Erasmus, Melanchton, Hus en Luther, rug met ribben, messing hoekstukken en sloten (licht gewreven, oude herstellingen aan kapitalen, 2 barsten in de rug). Verzameling sermoenen voor zon- en feestdagen door de dominikaan Tauler (1300-1361) vertaald en bewerkt door Bertholdus Franciscus, proost van het Sint Gertrudis klooster der tertiarissen te Hoorn, in 1573 uit de stad verbannen en naar Amsterdam uitgeweken. Zeldzame druk versierd met "IHS" monogram op de titel van deel 1, een calvarie op de verso van f. 23 en een voorstelling van de Evangelisten in 4 houtblokjes op de titel van deel 2.
# BT 6094 (niet in KBR); # Machiels T-50; # Monasticon Batavum I-116; # niet in Adams.
Herkomst : Joosijntjen Wilms; Johanna vander Horst; B. Wille, Erembodegem, 1811; "Fondatie van Dixmuden" (hs aantekeningen).
Mooi specimen van een Brabantse band met volledig beslag.
Traduction des sermons pour les dimanches et jours fériés du dominicain Tauler donnée par B. Françoys. Illustrée de 2 vignettes de titre et d'un calvaire sur bois in texto. Plein veau de l'ép. (qqs pet. défauts, rel. lég. frottée, réparations aux coiffes, dos fendu).
Partager